Zespół Szkolno-Przedszkolny
Mistrz dobrego zachowania
Uprzejmość jest cennym kluczem, który otwiera wszystkie drzwi, dlatego od tego roku szkolnego proponujemy uczniom klas 1-3 SP dodatkowe zajęcia "Mistrz dobrego zachowania, czyli jak stać się rycerzem lub księżniczką dobrego zachowania"- praktyczne umiejętności z zakresu współczesnego savoir vivre
Zajęcia mają charakter warsztatowy, ilustrowane są przykładami z życia codziennego. Program realizowany jest przy pomocy ćwiczeń praktycznych, zabaw, quizów, opowieści z życia zaprzyjaźnionej rodziny, zadań indywidualnych i grupowych, które ułatwią zapamiętywanie kluczowych zagadnień. Jego częścią będzie urządzenie przyjęcia, dzięki czemu dzieci będą umiały m. in. zrobić zaproszenia, nakryć do stołu, witać i przedstawiać gości, a na deser podamy zabawy na udane uroczystości i zdegustujemy pyszności ze stołu!
Dzieci po zajęciach będą umiały:
- kulturalnie się zachować podczas kontaktów z rówieśnikami i dorosłymi
- pokazać się we właściwym świetle i zachowywać się stosownie do sytuacji
- czuć się swobodnie i pewnie w sytuacjach trudnych i nietypowych
- uniknąć niezręcznych sytuacji, które mogą wprawić w zakłopotanie
Przewidywany program:
- Co to takiego jest savoir vivre?
- Jak cię widzą, tak cię cenią, czyli sztuka prezentacji (magiczna moc uśmiechu, odpowiedni strój na różne okazje, mowa ciała, gesty zakazane)
- Ważne cechy człowieka dobrze wychowanego (uprzejmym być, prawdomówność, jak traktować przyjaciół, schludność, grzeczność w rodzinie)
- Umiejętnie jeść to sztuka (bon ton przy stole: tajemnice sztućców, serwetek, jak usiąść, kiedy zacząć, jak skończyć, sytuacje awaryjne przy stole)
- Dobre maniery na przyjęciu (składanie życzeń, wręczanie prezentów, kwiatów, przywitania, zabawa, sto lat, pożegnania)
- Jak się zachować w miejscach publicznych (autobus, pociąg, kino)
- Restauracyjne konwenanse (jak się zachować, menu, kelner)
- Magiczne klucze dobrego zachowania (proszę, dziękuję, przepraszam – kiedy, jak, dlaczego?)
- Maestro konwersacji (jak prowadzić rozmowę, o czym rozmawiać, powściągliwość, aktywne słuchanie)
- Poznajemy i witamy się (jak się przywitać, kto pierwszy podaje rękę, dlaczego, jak zapoznać gości, kolegów)
- Kulinarny savoir vivre – wydajemy przyjęcie od podszewki (jak zapraszać, wykonać zaproszenie, podjąć gości, wystrój stołu, w co się bawić)
- W podróży (jak zachować się w hotelu, na plaży)
- Rozmawiamy przez telefon (jak i kiedy?)
- Savoir vivre w szkole (zachowanie wobec nauczycieli i kolegów)
Zajęcia prowadzą: p. Marta Biesiada i p. Anna Tworek- ZAPRASZAMY!!!
W ramach zajęć nasi podopieczni mieli możliwość praktycznie sprawdzić restauracyjne konwenanse, bowiem uczestniczyli w zajęciach w restauracji STO POCIECH w Chełmie, a że było i ciekawie i smacznie potwierdzają nasi uczniowie, zapytajcie ich!