Zespół Szkolno-Przedszkolny

Mistrz dobrego zachowania

Uprzejmość jest cennym kluczem, który otwiera wszystkie drzwi, dlatego od tego roku szkolnego proponujemy uczniom klas 1-3 SP dodatkowe zajęcia "Mistrz dobrego zachowania, czyli jak stać się rycerzem lub księżniczką dobrego zachowania"- praktyczne umiejętności z zakresu współczesnego savoir vivre

Zajęcia mają charakter warsztatowy, ilustrowane są przykładami z życia codziennego. Program realizowany jest przy pomocy ćwiczeń praktycznych, zabaw, quizów, opowieści z życia zaprzyjaźnionej rodziny, zadań indywidualnych i grupowych, które ułatwią zapamiętywanie kluczowych zagadnień. Jego częścią będzie urządzenie przyjęcia, dzięki czemu dzieci będą umiały m. in. zrobić zaproszenia, nakryć do stołu, witać i przedstawiać gości, a na deser podamy zabawy na udane uroczystości i zdegustujemy pyszności ze stołu!

Dzieci po zajęciach będą umiały:

  • kulturalnie się zachować podczas kontaktów z rówieśnikami i dorosłymi
  • pokazać się we właściwym świetle i zachowywać się stosownie do sytuacji
  • czuć się swobodnie i pewnie w sytuacjach trudnych i nietypowych
  • uniknąć niezręcznych sytuacji, które mogą wprawić w zakłopotanie

Przewidywany program:

  1. Co to takiego jest savoir vivre?
  2. Jak cię widzą, tak cię cenią, czyli sztuka prezentacji (magiczna moc uśmiechu, odpowiedni strój na różne okazje, mowa ciała, gesty zakazane)
  3. Ważne cechy człowieka dobrze wychowanego (uprzejmym być, prawdomówność, jak traktować przyjaciół, schludność, grzeczność w rodzinie)
  4. Umiejętnie jeść to sztuka (bon ton przy stole: tajemnice sztućców, serwetek, jak usiąść, kiedy zacząć, jak skończyć, sytuacje awaryjne przy stole)
  5. Dobre maniery na przyjęciu (składanie życzeń, wręczanie prezentów, kwiatów, przywitania, zabawa, sto lat, pożegnania)
  6. Jak się zachować w miejscach publicznych (autobus, pociąg, kino)
  7. Restauracyjne konwenanse (jak się zachować, menu, kelner)
  8. Magiczne klucze dobrego zachowania (proszę, dziękuję, przepraszam – kiedy, jak, dlaczego?)
  9. Maestro konwersacji (jak prowadzić rozmowę, o czym rozmawiać, powściągliwość, aktywne słuchanie)
  10. Poznajemy i witamy się (jak się przywitać, kto pierwszy podaje rękę, dlaczego, jak zapoznać gości, kolegów)
  11. Kulinarny savoir vivre – wydajemy przyjęcie od podszewki (jak zapraszać, wykonać zaproszenie, podjąć gości, wystrój stołu, w co się bawić)
  12. W podróży (jak zachować się w hotelu, na plaży)
  13. Rozmawiamy przez telefon (jak i kiedy?)
  14. Savoir vivre w szkole (zachowanie wobec nauczycieli i kolegów)

Zajęcia prowadzą: p. Marta Biesiada i p. Anna Tworek- ZAPRASZAMY!!!

W ramach zajęć nasi podopieczni mieli możliwość praktycznie sprawdzić restauracyjne konwenanse, bowiem uczestniczyli w zajęciach w restauracji STO POCIECH w Chełmie, a że było i ciekawie i smacznie  potwierdzają nasi uczniowie, zapytajcie ich!